Rüya Terapisi Nedir?

Bireysel Psikolojide Rüyalar

Düşler, hayalperestlerin karşılaştıkları sorunlar ile hayattaki hedefleri arasındaki boşluğu doldurur. Bir kişinin kişisel idealleri, mükemmellik arayışı ve yaşam tarzı gördüğü hayallerle ilgilidir. Örneğin; bir öğrencinin hayatının amacı, sınavdan önceki gece kendisini bir dağa tırmanırken görmek ve karşılaştığı manzaraya hayran olmaktır. Amaç, bir şeyler üretmek ve ortaya çıkarmaktır. Yaşam tarzı, cesur ve güçlü olarak yorumlanabilir.

Öte yandan tekrarlanan rüyalar yaşam tarzını daha net ortaya çıkarır. Psikoterapide rüyalar hatırlanmaz veya rüyalar nadiren hatırlanır, danışan boşlukları doldurmak için hayal gücünü kullanır ki bu da çok değerlidir. Danışanın hayal gücü aynı zamanda terapiste yaşam tarzları hakkında bilgi sağlar.

Geştalt Yaklaşımında Rüyalar

Geştalt Rüyası Geştalt yöntemine göre rüyalar insanların izlenimlerinin, duygularının, anılarının, düşüncelerinin, tutumlarının ve düş ihtiyaçlarının toplamıdır. Geştalt yöntemi, sadece rüyayı gören kişinin rüyanın anlamını anlayabileceğine ve o kişinin rüyayı analiz edebileceğine inanmaktadır. Rüyalar herkes için aynı şekilde yorumlanamayacağından, kişi aynı rüyayı başka bir zamanda görse bile rüyanın anlamı önceki anlamından farklı olabilir. Rüyanda gördüğün her şey gördüğün kişinin özelliklerini yansıtır. Bu kişi rüyasında kabul etmediği şeyleri başkalarına veya nesnelere yansıtarak kendini teselli etmeye çalışır.

Bu nedenle rüyasında gördüğü her şeyin kendisinin bir parçası olduğunu, ancak rüyanın yaratıcısının kendisi olduğunu ve hayal ettiği her şeyin ona ait olduğunu kabul etmesi zordur. Örneğin; hayallerinizi ayrıntılı olarak hatırlamayacağınızı ve aklınızda sadece bir kumsal kaldığını hayal ediniz. Gördüğünüz plajlar, gittiğiniz yerler, hiç gitmediğiniz yerler, sıcak beyaz kumlar ve rüzgârlı, dalgaların son derece uçucu, parlak veya karanlık olduğu yerler olabilir. Bunların hepsi sizin kendi parçanızdır ve size olumlu ve olumsuz yönlerinizi anlatabilir.

Rüyaların Hatırlanması

Rüyanın hatırlanmaması, kişinin kabul etmek istemediği yönlerle yüzleşmekten kaçınması, ihtiyaçlarını gerçekleştirmek istememesi ve olumsuz duygularını kabul etmek istememesidir. İnsanlar kabul etmedikleri ve savunmadıkları yönleri görmezden geldiklerinde ortadan kaybolmazlar, kaotik hale gelirler ve var olmaya devam ederler. İhtiyaçlarının farkında olmak istemeyen insanlar, hayatta eksik veya yanlış olan herhangi bir şeyi değiştirmekten kaçınır ve bunun sorumluluğunu alır.

Olumsuz duygular ifade edilmediğinde ve bastırılmadığında, “bitmemiş iş” artacak ve kişilerarası ilişkiler de olumsuz etkilenecektir. Geştalt yöntemindeki çalışma eksiktir. Karşılanmayan ihtiyaçlar insanların zihnini işgal eder ve rahatsız eder. Bitmemiş iş olmadıkça, sanki hiçbir şey olmamış gibi (örneğin, duygusal olmayan veya tatminsiz insanlar hala affedemezler) eski çatışmalar ortaya çıkmaya devam edecektir. Aradan yıllar geçmesine rağmen hafızada güçlü duygulara neden olan deneyimler varsa (gruptan dışlanma gibi) bu deneyimler tam değildir.

Geştalt yöntemi, kabusta reddedilen ve korunmayan tarafların daha fazla öne çıktığını belirtir. Kabusta bu kişi kendisini çaresiz bir kurban olarak görüyor. Geştalt yöntemini düşünün, rüyanın her parçasının bir insana ait olduğu bilgisiyle başlarsak; sen kabusta görülen vahşi köpeksin, adamlar seni kovalıyor, frenlenen araba frenleniyor ve sen tarafından yakalanıyorsun vahşi köpek Isıran veya kovalayan ve frenli bir arabanın içinde olan insanlar. Kâbus, reddedilen veya görmezden gelinen tarafın ortaya çıkacağı zamanı müjdeliyor.

Geştalt Terapide Rüyalar ile Nasıl Çalışılır?

Psikoterapide rüyaların amacına ulaşmak için Geştalt yöntemini takip edin; kişiliğin reddedilen ve korunmasız yönlerini tanıyın ve entegre edin, ihtiyaçları tanıyın ve mevcut bilgileri belirleyin, kişiler arası ilişkilerde iletişim şeklini tanıyın ve değiştirin. Geştalt terapisinde, danışanın rüyalar önermesine ve uyum sağlamasına izin vermek amacıyla rüyalar geçmişteymiş gibi tanımlanır. Diğer bir yöntem de rüyada görülen kişileri, nesneleri, yerleri ve duyguları seslendirmek ve harekete geçirmektir.

Bu sayede hayatınız ve duygularınız aracılığıyla rüyalarınızda gördüğünüz her şeyin bu kişiye ait olmasını sağlayabilirsiniz. Psikoterapide, danışan aniden uyanma hayalini gerçekleştirdi ama yerine getirmedi. Bunun amacı, müşterilerin ihtiyaçlarını anlamalarını ve ihtiyaçlarını karşılamanın yeni yollarını bulmalarını sağlamaktır. Örneğin; çok tedirgin hisseden ve bir rüyaya düşmek zorunda kalan bir kişi, rüyasını tamamlarken neye ihtiyacı olduğunu soracaktır. O zaman yanında olsaydı, kimin iyi bir insan olacağını ve o kişiyi rüyasına getirip desteğini alacağını düşündü.

Başka bir örnek vermek gerekirse: Bir kişi bir rüyada görüşlerini ifade ettiğinde ve rüyasında söz sahibi olmadığında ve aniden uyandığında, aniden daha iyi olacağını düşündüğünde onu dinlemesi ve anlaması gerektiğini fark eder. İhtiyaçlarını ve duygularını ifade ederek hayallerini gerçekleştirebilir. Bir noktada, müşteri bloke edilir ve terapist, “Bu rüyada olsaydım size ne söylerdim?” Der.

Yorum yapın